Дайте творити вільно!


Часто можна почути нарікання на занедбаність і відсутність розвитку в  українській культури. Що ж, можна визнати  наша культура таки занедбана. І справа не лише в відсутності належного зацікавлення з боку державних органів. Дуже часто самі поборники розвитку зупиняють, знищують нові можливості нанівець.

  Останнім часом мені довелося  неодноразово спостерігати, як захисники традицій втручаються в спроби молоді привнести українське в близьку і зрозумілу для неї культурну площину. 

  З'явилася музика різних напрямків. Я радію: молодці - творять, є з чого вибрати на різний смак, є куди рухатися і вдосконалюватися. Але з усіх боків лише незадоволення: "неподобство, примітивно, кострубато."


 Починають малювати плакати, стінописи, картини, комікси. Зачіпають історичні події, постаті і трансформують їх в сучасні цікаві образи. Дивовижно! Мені подобається. Але хранителі гніваються:" неподобство, потворність, як ви посміли."

Фото: Думська
   І так куди не повернись. 
  Ніякі шкільні програми, лекції і розповіді  не зацікавлять звичайного підлітка так, як зробить це нова яскрава гра, комікс, пісня чи "мем".  Втім, як тільки молоді рученята тягнуться до поважних постатей української культури, їх одразу б'ють по руках  з примовкою "Не чіпай, це Святе!" І опускаються рученята. Беруть інші теми.  

Люди! 
  Дайте творити вільно! Нехай беруть і трансформують в зрозуміле, близьке й цікаве для них. Звичайно буде і недосконале, і примітивне, і помилкове. Але ж це нормально на шляху розвитку. Буде різне і з часом буде ставати кращим. Тільки так. Зніміть святині з запилених полиць, дайте в руки молодим митцям. Не потрібно боятися, що зламають чи знищать.  Підтримуйте, надихайте і направляйте їх!  Дайте доторкнутися і створити майбутнє. 

Життя - це рух і трансформація. І українська культура має бути живою. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Fake people

Давайте знайомитися!

Початок

Дотик до "Лелечих ключів"

Не будьте байдужими - простягніть руку!

Квіти цикорію

Як ми в Кип'ячку за цілісністю їздили

Агент 031

Роман Романишин в "ЗD"

Відкрийте світ таємниць Саллі