Не будьте байдужими - простягніть руку!



  В Україні і досі гостро стоїть питання проблем людей з інвалідністю. І люди з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень не є винятком. Завдяки різноманітним програмам та ініціативам діти до 18 років переважно отримують можливість розвитку та навчання, а що відбувається після набуття людиною з інвалідністю повноліття?

   
   На жаль, програм для допомоги дорослим з інтелектуальною недостатністю не так багато в Україні. Але вони є!

   Одна з організацій, яка надає таку допомогу - Благодійне товариство допомоги інвалідам “Джерела”. Товариство засновано в 1994 році групою ініціативних матерів на чолі з Раїсою Кравченко
Спираючись на досвід іноземних ініціатив, пані Раїса з 90-х років веде активну роботу. За цей час було: організовано групи навчання для дітей і дорослих, майстерні для дорослих осіб; розроблено програми допомоги і розвитку для осіб з інтелектуальною недостатністю та членів їх родин; відкрито Колективне підприємство інвалідів “Трамплін”, Центр підтримки батьків; залучено благодійні організації та волонтерські ініціативи; та багато іншого.


 В 2005 році завдяки Раїсі Кравченко було відкрито перший в Україні міні-гуртожиток для осіб з інвалідністю внаслідок розумової відсталості. А з 2010 гуртожиток передано Київський міський державній адміністрації , зараз він називається “Київський міський Комплекс соціальної адаптації інвалідів з розумовою відсталістю”.

  Метою створення гуртожитку було забезпечення соціальної адаптації інвалідів внаслідок інтелектуальних порушень, які потребують постійного чи тимчасового цілодобового стороннього нагляду. В комплексі соціальної адаптації не лише здійснюють нагляд за фізичним та психічним станом, а організовують  дозвілля, проводять навчання, працетерапію і соціально-побутову реабілітацію. І роблять це з любов'ю.

 Нещодавно, з групою волонтерів, я відвідала цей гуртожиток. Нас дуже тепло привітали його мешканці. Вони розповіли нам про своє життя і захоплення. Ми спілкувалися, грали в ігри, сміялися і співали. Також нам влаштували екскурсію територією комплексу.

 В гуртожитку передбачено 16 місць для постійного перебування і 24 для денного догляду та реабілітації. В комплексі є власні кімнати для мешканців, невеличка кухня, простора вітальня, майстерня, теплиця і зелена зона. Є також мікроавтобус, на якому можна подорожувати на навчання, екскурсії та відпочинок, наприклад в м. Богуслав, де БТ “Джерела” має приватний просторий будинок. 


  В майстерні гуртожитку створюють декоративні свічки, листівки, вироби з бісеру та інших матеріалів. Дівчина Тоня з захопленням показувала мені свої роботи і була дуже рада дізнатися, що нам сподобалося. Я придбала кілька робіт для себе. Вони дуже теплі, бо зроблені з душею. 

  Дуже важливо підтримувати працю цих людей. І якщо вам потрібна вітальна листівка чи декоративна свічка для подарунку ви також можете звернутися в майстерню комплексу і не лише придбати витвір ручної роботи, а й долучитися до підтримки людей з інвалідністю, привернути увагу інших до проблем, які й досі існують в нашому суспільстві. 

 Щира вдячність всім, хто невтомно працює щоб люди з інвалідністю могли жити нормальним життям і відчувати себе членами нашого суспільства!

Особлива подяка працівникам Комплексу соціальної адаптації за їх тепло і турботливе ставлення до цих особливих людей, зокрема, Валентині Савельєвій, яка допомогла організувати зустріч з волонтерами.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Fake people

Давайте знайомитися!

Початок

Дотик до "Лелечих ключів"

Квіти цикорію

Як ми в Кип'ячку за цілісністю їздили

Агент 031

Роман Романишин в "ЗD"

Відкрийте світ таємниць Саллі